Een winkel waar je gratis kan kopen!

Gepubliceerd op 26 april 2022 om 22:13

In deze winkel kunnen Oekraïense vluchtelingen gratis winkelen: ‘Gaan door zolang het nodig is’

Binnen twee dagen is er in Barneveld een winkel geopend zonder kassa. Hier kunnen gevluchte Oekraïners gratis hulpgoederen halen. 

 

En nog in hun eigen taal ook, want er werken onder andere landgenoten. ,,We worden overspoeld met spullen en liefde.” 

Eén van de Oekraïense vrijwilligers in de winkel, is de gevluchte 17-jarige Eric uit Charkov. Hij helpt als tolk en vertaalt van het Oekraïens naar het Engels. Een week geleden liet hij alles achter met zijn familie.

 

 

Dankbaar voor de vriendelijkheid’

 

 

Nadat hij vier dagen op de trein had gezeten, kwam hij aan in Barneveld. ,,Mijn grootvader was te ziek om de reis te kunnen maken en is daar gebleven. Ik maak me grote zorgen om hem.’’

Eric is blij dat hij iets kan doen om zijn gedachten te verzetten. ,,Anders maak ik mij de hele dag zorgen. Ik ben dankbaar voor het warme welkom en vriendelijkheid hier. Maar toch hoop ik snel naar huis te kunnen om het leven daar weer op te bouwen.” 

 

 

Netwerk 

Verderop in het pand staan initiatiefnemers Gert van den Top (59) met zijn vrouw Willy (55) en Renzo Kok (51). ,,Laten we de winterjassen hier ophangen’’, zegt Gert.

,,Er wordt sneeuw verwacht en mensen gaan die dikkere spullen hard nodig hebben.” Samen met een handje vrijwilligers worden de jassen uitgepakt en netjes gesorteerd op maat. 

Wie rondkijkt in de ruim 300 vierkante meter winkel ziet rekken vol met kleding, speelgoed en huishoudelijke apparatuur. Een resultaat van twee dagen hard werken, vertelt Gert. ,,Wij kregen afgelopen zaterdag de sleutel van dit leegstaande pand. Binnen 48 uur hebben we alles opgezet, dit met hulp van veertig vrijwilligers. We worden overspoeld met spullen en liefde.”

 

de Barnevelder heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne nog geen moment stilgezeten. ,,Een week nadat de oorlog begon, was ik al onderweg met een vrachtwagen vol hulpmiddelen.’’ Met zijn eigen Stichting TOF (Together One Family) biedt hij al 25 jaar hulp in verschillende landen. ,,Hierdoor heb ik een groot netwerk, dat ik kan inzetten.” 

 

 

Hechte gemeenschap 

 

 

Er zijn al tientallen vluchtelingen in Barneveld ondergebracht bij gastgezinnen. Gert, Willy en Renzo bedachten dat er een centrale plek nodig was.

,,Eén waar deze mensen terechtkunnen voor kleding. Ze hebben huis en haard achtergelaten daar. Om ze hier welkom te heten, is dit het minste wat we kunnen doen. We zijn de eerste zaak zonder kassa, voor hen is alles is hier gratis.’’ 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.